5 tipp a hatékony reggeli induláshoz

Elhiszed, hogy lehet hiszti, noszogatás, könyörgés nélkül, rohanás és fejetlenség helyett nyugodtan is kezdeni a reggelt? Azért, hogy hatékony, kellemes és vita nélküli legyen a készülődés, legfőképpen a szülőnek kell változtatnia. Néhány, könnyen kivitelezhető és megtanulható szokás segíthet ebben:

1. Természetesen az első, elkerülhetetlen tennivaló, az előkészítés. Előző este. Ruha ügyben fiúknál könnyebb, lányoknál már nehezebb egy kicsit a dolog, hiszen a reggel mindig tartogathat meglepetést, változást. Amit kikészítettünk, mégsem jó, inkább mást venne fel, nem tetszik ma a felső és így tovább. Érdemes 2-3 szettel készülni a reggelre, és csak választania kell a gyereknek, mit szeretne. Ha el is telik pár perc a vacillálással, még mindig beljebb vagyunk, mintha akkor kezdenénk feltúrni a szekrényt. Kamaszoknál már természetesen nem mi készítjük elő a ruhát, de ugyanígy meg tudjuk tanítani nekik ennek a lépésnek a fontosságát. Náluk már a kiegészítőkre is figyelni kell, a fülbevalótól akár még a telefontok kiválasztásáig terjedhet a skála, ami reggel bizony sok időt vehet el.

Nagyon fontos a táska és tartalmának összekészítése, kisebbeknél a szülő feladata, a nagyobbak természetes maguk oldják meg. Érdemes a táskákat a bejárati ajtó közelében elhelyezni, így reggel elég csak felkapni és menni.

Reggelente biztosan eszébe jut a csemetének, hogy mit szeretne magával vinni, ezért számítsunk néhány perc kiesésre e miatt.

2. A szülő előbb ébred. Még előbb. Csak akkor lehet bonyodalommentes a reggel, ha a szülőnek van ideje magára, a reggeli kávéra, készülődésre, és utána kelnek a gyerekek, amikor ők már készen állnak az indulásra. A gyermekeknek, életkortól függetlenül, szüksége van az iránymutatásra, a segítségre, nem lehet tőlük elvárni, hogy maguktól mindennel tökéletesen elkészüljenek. A készülődést is meg kell tanítani, amit nem lehet úgy, hogy nem is figyelünk rájuk. Ráadásul az a kép alakul ki, hogy a reggel kellemetlen, rossz, mert sietni, kapkodni kell, állandóan hiszti van és ezért utáljuk. A szervezetnek az a kellemes, ha felébredünk, aztán lassan felkelünk, és fokozatosan felvesszük a ritmust. A gyerekekre ez fokozottan igaz.

3225421019_0aed0c74ed_o.jpgAz ébresztőóra szerepe gyermekeknél is érdekes lehet. Egy tanulmányban olvastam, hogy a gyermekek számára sokkal előnyösebb, ha nem a szülő ébreszti őket, ugyanis tudat alatt társítják a "nemakarokdemuszáj" ébredést a hozzá tartozó élménnyel, vagyis az óra, vagy a szülő hangjával. Személy szerint jobban hangzik számomra, hogy nem engem "utál" az ébredés miatt. Az ébredés nem mindig könnyű, így hálásak lesznek a gyerekek, ha hagyjuk őket a saját tempójukban felkelni. A fiam persze képes egy másodperc alatt visszaaludni, így ott vagyok mellette és figyelek, hogy a szemét tartsa nyitva. Beszélek hozzá, elindítom a kedvenc számát, vagy az éppen aktuális menő applikációról kérdezek, amire lelkesen elkezd mesélni.

Az előkészítéshez hozzátartozik, amit reggel csomagolunk, 6909788139_101416f05f_o.jpgvagyis az uzsonna. Nem tudhatjuk, mi lesz a gyerek ebédje, eszik e egyáltalán, mit vásárol a büfében, így a legjobb, amit tehetünk, hogy magunk készítünk elő egy fél, vagy egy egész szendvicset és egy kis gyümölcsöt, ami akár lehet aszalt is. Ilyenkor jobb, ha alszanak a gyerekek még, mert nem válogatnak, hogy mihez nincs kedvük, és ha éhesek, meg fogják enni, amit csomagoltunk. Természetesen szülőként tisztában kell lenni az ízlésükkel, és mindig csempésszük bele szeretettel a kedvencüket a csomagjukba.

3. Valamilyen energiaforrást magunkhoz kell venni indulás előtt, még ha nem is vagyunk reggelizős típusok. A gyermekek csak órák múlva étkeznek az iskolában, ráadásul nem lehet tudni, mit és mennyit esznek, így érdemes beiktatni a reggelit. Akár egy apró szendvics, de lehet csak egy kis gyümölcs, kenyérkatonákkal, egy fél pohár tej, vagy tea, kitalálhatunk bármit, csak legyen meg egy-két falat. Ha végképp nem hajlandó enni ébredés után, nálunk például beválik, ha útközben fogyaszt el egy túrórudit, vagy pár szem szőlőt.

4. Az egyik legfontosabb hozzávalója a reggel indulásának a minőségi együtt töltött idő. Kalkuláljunk úgy, hogy 10 percet egymással tölthessünk. Ez lehet közös olvasás, vagy beszélgetés, gyertyagyújtással - ez mindig nagyon izgalmas, de ha már 4-5 percet tudtok együtt tölteni, az is feldobja a hangulatot. Még egy vicces táncot is lejthettek a nappali közepén. Vagy lehet arról beszélgetni, ki mit vár a legjobban az oviban/iskolában/munkahelyen. Lényeges, hogy pozitív dolgokról beszélgessetek.

Nagyobbakkal még fontosabb, hogy ki tudjuk alakítani ezt a szokást, bár sokkal nehezebb lesz. Velük érdemes 1-2 percekkel kezdeni, megdicsérheted az öltözéküket, vagy a hajukat, érdeklődj kedvenc zenéjükről - jó, ha meg is mutatják. Viszont ne ítélkezz! Akármennyire is más az ízlésed, fogadd el, hogy gyermeked individuum, nem te, hanem egy teljesen más személy és éppen a világ megismerése a feladata, keresi a saját identitását, ízlését, határait. Támogasd, ajánld fel a segítséged. A kék csík a hajában menő, ha engedik a suliban, viszont inkább keressetek egy jó fodrászt, aki rendes frizurát csinál, professzionális tincsfestéssel. Felét a zsebpénzéből fizetheti is akár. A lényeg, hogy légy mellette, mutasd ki neki, hogy fontos számodra ő, mint egyéniség, fontosak a gondolatai és érzései, és erre a reggel tökéletes alkalom.

5. A cipő, kabát, táska felvétele, az utolsó igazítás, a visszaszaladás az elfelejtett dolgokért mind időbe telik, ezért az indulás előtt erre szánjunk legalább 5, de inkább 10 percet. Így nincs rohanás, idegesség, és mindenki mosollyal mehet a dolgára.

A legnagyobb titok voltaképpen nem más, minthogy a szülőnek kell előbb kelnie annyival, amennyi idő alatt a gyermekei el tudnak készülni. Nem sok, viszont óriási értéke van. Mert ezt az időt nem magadra fordítod, hanem rájuk. Segíteni, tanítani, és biztosítani a jó hangulatot. Minden, ami reggel történik, meghatározhatja a nap folytatását. Ha egy kis rendszert, együttlétet és örömöt viszel bele, nem csak a családi háló erősödik, de a gyerekek olyan felnőttekké cseperednek, akik tisztelik egymást, az időt, és téged is, hogy erre megtanítottad őket.