Szabj határt gyermekednek - de hogyan?

Gyakorló szülők tapasztalhatták, hogy szabályok nélkül nagyon gyorsan eluralkodik a káosz. De nem is kell szülőnek lenni, hiszen látjuk és így is élünk, a világban rengeteg szabály van, amelyeket be kell tartani, és számos határ, amelyeket nem lépünk át. Az iskolában, a munkahelyen, a boltban a sorban, a buszon utazva. A gyerekeknek meg kell tanulniuk ezeket, és szülőként elsődleges feladatunk, hogy felkészítsük őket a szocializációra. Ezért mindkét szülőnek azonos határokat kell szabnia és elvárni azok betartását. Természetesen mindezt hitelesen, hiszen a gyermek a szülei példáján tanul a legtöbbet. Nem várhatjuk el, hogy nem veszekedjen a testvérével, ha mi előttük vitázunk.

Mivel a szülők máshogy látják a világot, más családban nevelkedtek, más alapbeállítottságokkal rendelkeznek, ezért teljesen természetes, hogy nézőpont különbségek adódnak egy házasságban, és ugyanez vonatkozik a gyereknevelésre is. Azon felül, hogy a viták mérgezik a családi légkört, különösebben előre sem vezetnek, ha a gyermek részese ezeknek. Ezért nagyon fontos, hogy legyen egy közös stratégia, egy terv, amit már, ha lehet, előre megbeszéltek, vagyis, hogy hogyan fogják nevelni a gyermekeket. Erről részletesen írtam a 10 legfontosabb kérdés leendő szülők számára bejegyzésben. Természetesen sohasem késő tervezni, megbeszélni, így akkor sem késtünk el, ha már viselkedési problémák jelentkeztek. A gyermekek nagyon fontosak számunkra, ezért muszáj megoldást találni, közös elveket kialakítani. Minél jobban egyetértenek a szülők, annál könnyebb lesz a nevelés - hosszútávon is.

police-1689820_1920.jpg

Ha nézeteltérésünk is akad, ne előttük vitassuk meg. Legfőképpen, ha a gyermekről van szó, vagy az ő viselkedéséről. Ha vita adódik, az egyik szülő a gyermek szemében biztosan vesztesként jön ki a dologból, és ezzel sérül a családi háló képe. Sokszor úgy érezhetik, választaniuk kell a szülők között. A család fogalma pedig nem erről szól. Éppen ezért, kezeljétek privát módon ezeket a szituációkat, ne a gyerek előtt. Ahogy egymást sem, úgy másokat sem szabad kellemetlen helyzetbe hozni. Nem szidjuk előttük a szomszédot, a tanárt, a rokont, vagy az éppen regnáló kormány tagjait, mert pár év múlva tiniként visszaadják nekünk, és az a hülye felnőtt mi leszünk a szemében.Tanítsunk tiszteletet a másik iránt, és akkor ők is tisztelettel fordulnak felénk később, ha máshogy is gondolkodunk bizonyos dolgokról.

Tehát a világos határok és szabályok kijelölése, és az egymás tisztelete az alap, amelyre építkezhetünk. Ha a szülők képe különbözik, akkor is meg kell találni a közös hangot. Üljetek le egy nyugodt helyen, és beszéljetek erről. Tipikus példa, ha azt mondod, a gyereknek este 8-kor az ágyban a helye, de a párod szerint ez teljesen felesleges, hiszen “látod, hogy nem fáradt”. Első, hogy ezt ne a gyerek előtt. Másodszor, legyetek nyitottak egymás álláspontjára. A gyermeknek szüksége van megfelelő mennyiségű alvásra, esti rutin kialakításával hozzá lehet szoktatni a korai lefekvéshez. De lehet, hogy tényleg korai még a 8 óra, 20 perc nem a világ, ha kicsit később kerül az ágyba. Ti látjátok, mi a megfelelőbb, ezt nektek kell, kettőtöknek megbeszélni, de ahhoz utána következetesen tartani magatokat.

Meg kell beszélni a kivételes alkalmakat is, amikor el lehet térni esetleg, a hétvégi, ünnepi eseményeket, vagy focimeccs miatti csúszást stb. Lehet, hogy nekik is van hozzá szavuk.Meg kell beszélni az elvárásokat, de azt is, mi történik, ha nem sikerül betartani a megbeszélteket, hogyan tehetik jóvá hibájukat. Ha ti már közös álláspontra jutottatok, csak akkor beszéljétek meg a gyerekekkel is. A gyermekek számára nagyon fontos pillanatok, amikor érzik, hogy valóban számít a véleményük. Életkortól függően beleszólhatnak a házirendbe, a legjobb, ha hagytok nekik alakítási lehetőséget is, hiszen akkor még nagyobb hajlandóságot mutatnak a betartásra.

A szabályok betartatása a mi feladatunk. Meg kell tanítani, el kell magyarázni, miért fontosak, hogyan lehet őket szem előtt tartani és miért jó nekik. Legyünk türelmesek, meg fogják tanulni.

Tehát a szabályok kialakításakor vegyük figyelembe:

- legyen egy közös stratégia, de ne a gyerek előtt vitassuk meg

- tiszteljük egymást

- legyünk nyitottak az álláspontokra

- engedjük beleszólni

- ne felejtsük el tisztázni a konzekvenciákat

- és hogy hogyan tehetik jóvá, ha nem sikerült betartani a szabályokat

- legyünk következetesek