A 10 legfontosabb kérdés leendő szülőknek

A gyermek érkezését várakozással teli időszak előzi meg. Ma már egyre többen mennek el szülés-felkészítésre, csecsemőápolási gyorstanfolyamra, a védőnők csodálatos munkát végeznek, amiért szakszerűen megpróbálják tájékoztatni a szülőket az első nehézségekről és tennivalókról. Ám mégis, ami legtöbbször elmarad, amiről a legtöbb leendő szülő mégis elfeledkezik, az az, hogy tisztázzák az alapvető nevelési sémákat, illetve megbeszéljék, kinek milyen elképzelése van, és ha különbségek vagy ellentétek adódnak, hogyan lehet közelíteni egymáshoz azokat.

child-1910306_1920.jpg

A szülőséget sehol nem tanítják, pedig az egyik legnehezebb “munka” a világon. Mégis, honnan tudjuk, mit és hogyan kell tennünk? Kétségkívül az alapbeállítottságunk az, ahogy mi is felnőttünk, ahogy minket is neveltek. Ezek az emlékek mélyen elraktározódtak, s cselekedeteink visszahozzák őket a jelenbe. Másrészt viszont a család, rengeteg könyv, internetes tartalom, barát, és még számos, akár szakértői segítség áll rendelkezésre, ha megakadunk, vagy egyszerűen csak jobbak szeretnénk benne lenni.

Életetek új szakaszba lép, s nincs olyan, hogy kilépsz belőle, vagy csak 6 órában vállalod. 0-24-ben rendelkezésre kell állni, fáradtan, stresszesen is. És ha a szülők közt nincs egyetértés a nevelést illetően, óriási viták adódhatnak, amelyek nagyon komoly következményeket vonhatnak maguk után.

Ezért érdemes mielőbb lefektetni az alapokat, amihez ezzel a 10 kérdéssel próbálok segítséget nyújtani:

1. Mik a te alapbeállításaid, amit a szüleidtől hoztál? Hogyan bántak veled? Ezek azok a dolgok, amelyet úgymond “beléd programoztak”, és ismételni fogsz tudattalanul. Érdemes elgondolkodni saját gyermekkorodon és a stresszes szituációkat előhozni.

2. Mi volt a szüleid nevelésében a jó, amelyet szívesen továbbviszel?

3. Mik azok a dolgot, amelyeket biztosan nem szeretnél megismételni? 

4. Ezek az eddig átgondolt sémák különböznek vagy egyeznek a párodéval? Neki másmilyen gyermekkora volt? Beszéljetek arról, hogy ti hogy látjátok egymás tapasztalatait és mit gondoltok a másik terveiről.

5. Hogyan fegyelmeztek a szüleid? És a párodat? Hogy élted meg és mit gondolsz, hatásos volt? Élérték, amit szerettek volna? Volt e lelki problémád ilyenkor? Mit gondoltál a módszerekről?

6. Van e elképzelésed arról, hogy alkalmazol e büntetést, vagy esetleg kipróbálnál más módszereket is gyermekeddel? Hogyan fegyelmeznéd? Hang felemelése, szobafogság, megbeszélés, tiltás stb.

7. Szülőként milyen értékeket tartotok fontosnak? Mindenkinek a fejében ott van, mi az, amit át szeretne adni gyermekének és mi az, amit meg szeretne tanítani neki, amit elvárhat tőle.

8. Beszéljétek meg, hogy mik azok a határok, amelyeket nem szeretnétek szülőként átlépni. Ez nem csak a gyermekkel való viszonyra vonatkozik, de a kettőtök közötti konfliktusok esetén is nagyon fontos. Ha előre megbeszélitek a szabályokat, könnyebb megőrizni a higgadtságot és nem cselekedni felelőtlenül.

9. Mik a fő alapszabályok? Mit az, amit megtehet, vagy amit nem tehet meg a gyermek? Harapás, verekedés, kiabálás, étkezés elutasítása - felállás az asztaltól, ételdobálás stb. Mit tennétek ilyen esetben?

10. Ha már látszik, hogy mégis elszakad párodnál a cérna, vagy elveszíti türelmét (mert bizony nagyon sokszor előfordulhat), hogyan tudod segíteni, hogy megőrizze a nyugalmát? Kulcsfontosságú pillanatokban nagyon nagy segítség lehet, ha tudod, mire kérd, vagy hogyan jelezd neki, hogy jobb, ha mély levegőt vesz.

Nagyon sok konfliktust megelőzhettek, ha ezeket az alapkérdéseket végigbeszélitek és lefektetitek a legelső szabályokat. A szülői egyetértés és kidolgozott stratégia megkönnyíti a legnehezebb időszakokat, s olyan alapot ad a családnak, amelyre biztosan építkezhettek.