5 érv, amiért most öleld át gyermeked

Vannak, akik szívesen ölelgetnek, de vannak, akik nem igazán szeretik a fizikai kontaktust. Álljon itt 5 érv, amiért mégis érdemes megtanulni ezt a nyelvezetet azoknak is, akik kevésbé bújósak.

Boldogsághormonok termelődnek

Az érintés hatására az agyban oxitocin termelődik. Ez a hormon fontos a szülők számára, mert érzelmi köteléket épít - s ugyanúgy a gyermekekben is. “A gyermekem ellenállhatatlan” érzésünk lesz, még a hangulatunkat is képes megváltoztatni.

Kutatások szerint azoknál a gyerekeknél, akik családjában a fizikai kontaktust elkerülték, ölelés hatására az oxitocin negatív hatású lehet, ráadásul sokszor gyanakvóak lesznek, ahelyett, hogy a szeretet érzése járná át őket. Ezért fontos, hogy már egészen pici kortól természetes legyen az ölelés a családban.

4929686899_f600af4357_o.jpg

kép forrása: Army Photography Contest - 2007 - FMWRC - Arts and Crafts - Just The Two Of Us

Megtanítja őket arra, hogy kiben bízhatnak

Másrészről azok gyerekek, akik kevés ölelést kaptak az első években, hajlamosak lesznek arra, hogy túlságosan barátkozóvá váljanak, válogatás nélkül. Keresik a lehetőséget a szeretet e formájára, anélkül, hogy igazából megértenék, hogy nem minden felnőtt az “ő felnőttjük’”. Ha viszont már elég korán megkapják azt a fizikai törődést, amelyre ösztönösen vágynak, nem fogják máshol keresni a forrást. Ezáltal sokkal jobban kötődnek majd szüleikhez, hiszen ismerik a családi bizalom fogalmát.

Csökken a stressz

Amikor valakit jól megölelnek, a nyomás hatására stimulálódnak azok a receptorok a bőr alatt, amelyek üzenetet küldenek az agy számára. Ennek hatására a szívritmus és a vérnyomás csökken, és egyfajta relaxált állapotba kerülünk. Csökken a stresszhormon, a kortizol szintje. Az ölelés jótékony hatással van az emésztésre, valamint serkenti a szerotonin nevű hormon termelését, amelyet szokás örömhormonnak is hívni. És mégis, mindezen ismeretek hiányában a gyerekek automatikusan szaladnak és bújnak hozzánk, ha valami baj történt.

A szeretet kommunikációja

Az ölelés azt jelenti, hogy “gyere, vigyázok rád”. Még ha kissé morcosak is vagyunk, akkor is azt jelenti, hogy szeretjük egymást.

Ölelünk reggel, hogy jól induljon a nap

Ölelünk búcsúkor, hogy emlékezz, szeretlek

Ölelünk találkozáskor, hogy érezd, örülök neked

Ölelünk mások előtt, hogy érezd, hozzám tartozol

Ölelünk, ha baj, van, hogy érezd, minden rendben lesz

Ölelünk játék közben, hogy érezd, jól érzem magam veled

Ölelünk lefekvéskor, hogy érezd, ebben a pillanatban te vagy a legfontosabb

Biztonságot kommunikálunk vele

Amikor a gyermek érzi, hogy szeretik és vigyáznak rá, akkor biztonságban érzi magát. Ha gyermeked fél, vagy ideges, öleld át. Szavaid és ölelésed fogják megnyugtatni és csak akkor fogja jól érezni magát, ha újra biztonságban lehet. Ha úgy érzi baj van, csak húzd magadhoz. Már az, hogy ott vagy neki, nyugtató hatással van rá. A gyermekeknek szüksége van a szülei által nyújtott biztonságra és stabilitásra. Soha ne becsüld le az érintés jelentőségét.  Ezek nem nagy dolgok, mégis jelzik, hogy ott vagy és figyelsz. Tudatod velük, hogy számíthatnak rád.