Engedelmes, jól tanuló gyermekből miért nem lesz erős akaratú, öntörvényű felnőtt?

Egy szülőtől érkezett kérdés

A kérdésre a választ az alkalmazott nevelési módszerekben kell keresni. Az engedelmes, jól tanuló gyermekek egy ideálisnak tűnő állapotot mutatnak, és ha a mélyére nézünk, több pontot vizsgálva, kiderül, milyen jövőbeli kilátásai lesznek a gyermeknek.

family-1784371_1920.jpg

Az ideális, amikor a család tagjai kellően szoros kapcsolatban állnak egymással, erős a szociális háló, mégis mindenkinek, még a gyermeknek is elegendő önállóságot és teret hagynak a kibontakozásra.

Ezzel szemben a Magyarországon sajnálatosan még mindig népszerű szülői etnoteória, az autokrata nevelési módszer. Célja, hogy alakítsa, ellenőrizze és értékelje a gyermeket. Olyan engedelmességet követel, amely nem belülről, megértés alapján fakad, hanem kívülről és parancsszóra. Nem biztosítja az önállóságot, és nem törekszik az egyén saját akaratának fejlesztésére sem. 

A gyermek nem tehet fel kérdéseket, vagy nem kap kielégítő választ rájuk és feladatait a konfliktusok miatti félelem vezérli. Gyermekkorát végigkíséri a szülő irányítása, voltaképpen neki csak engedelmeskednie kell és megteremteni a látszólagos béke állapotát.

Felnőtt korban a szülőkről való leválás után egy teljesen új, ismeretlen világban találják magukat, ahol egyedül kell boldogulniuk. Viszont nekik nem tanították meg ennek a hogyanját, hiszen ahhoz vannak szokva, hogy nekik mindig minden esetben megmondták, mit kell tenniük. Bizonytalanság, döntésképtelenség jellemzi életüket, nincsen jól működő belső iránytűjük, nem ismerik saját feladatmegoldó képességeiket, nincsenek önállóan elért sikerélményeik, nincs egészséges önképük sem, pedig valójában ezek mind elengedhetetlenek a megfelelő boldoguláshoz. Valószínűleg olyan társat, főnököt, barátokat fognak keresni maguk mellé, akik pótolják a hiányzó szülői tekintélyt és tudat alatt az ő irányításukkal lesznek csak elégedettek életükkel. Vagyis, az engedelmes, jól tanuló gyermekből nagy valószínűséggel nem lesz erős akaratú, önérvényesítő felnőtt, mert a szülők nem engedték, hogy kifejlessze magában ezeket a készségeket.

 

Következő megválaszolt kérdés: "3 éves fiú gyermekem nagyon válogat az ételekben, főleg a zöldségeket nehezen fogadja el. Van valami okos trükk az elfogadtatásra?" A cikk elérhető itt: Zöldségmizéria - válogat a gyerekem