Zöldségmizéria - válogat a gyerekem

Egy szülő kérdése: "3 éves fiú gyermekem nagyon válogat az ételekben, főleg a zöldségeket nehezen fogadja el. Van valami okos trükk az elfogadtatásra?"

 

Hogy miért is olyan nehéz a zöldségek elfogadtatása a kisgyerekekkel, nagyon gyakori probléma és kérdés. Mindenekelőtt meg kell értenünk, miért is utasítják el valójában.

A francia  Paul Bocuse Institute tavaly közzétett tanulmányában írják, hogy a gyerekek 2 éves kor körül lépnek be a legválogatósabb korszakukba. Ez nagyjából 6 éves korukig tart, de az út nagyon göröngyös és tele van nehézségekkel.A kutatás szerint a 16 és 29 hónapos kor közötti gyerekek nagyjából mindent képesek a szájukba venni, a zsírkrétától kezdve a szappanon keresztül akár a kutyagumiig is eljutva. Két év alatt sokkal gyakoribbak a véletlen mérgezések, mint bármikor máskor a gyerekek életében. A válogatós korszak segít nekik eligazodni az ehető - nem ehető dolgok világában, úgy, hogy igazából nem sok étkezési tapasztalattal rendelkeznek.

A szülő számára nagyon fontos, hogy megértse, nem kényességről vagy elrontottságról van szó, egyszerűen csak új szakasz kezdődik, amiben türelmesen kell segíteni a gyerekeket.

vegetables-344422_1920_1.jpg

Tamara Melton, az Észak-floridai Egyetem dietetikus professzora szerint a leghatásosabb módszer, amit bevethetünk, hogy segítsük gyerekeinket, hogy újra és újra megpróbáljuk bemutatni a még ismeretlen ételeket. Amikor valami újat kell megkóstolniuk, akár 20-szor is próbálkoznunk kell, hogy megegyék. Persze lehet, hogy azután sem hajlandóak megenni a már nem ismeretlen ételt, e mögött valószínűleg tényleg nyomós indok húzódik.

Genetikai háttere is van a válogatósságnak. A “TASR38” nevezetű gén például  a keserű ízt felismerő receptor kódolásáért felelős. Ennek a génnek a különböző variánsait hordozzuk magunkban és ezek határozzák meg egy személy érzékenységét a keserűre (hasonlóan a brokkoli vagy például a karfiol ízére) és határozzák meg érzéseit egy étellel kapcsolatban.

Ezért is fontos, hogy ne erőltessük azt amit nem szeretnek. Fel kell természetesen kínálni, de a forszírozás magát az étkezés élményét “keseríti” meg.

Nem szabad például feltételként kikötni, hogy akkor ehet desszertet, ha eszik egy kis züldséget a gyerek, hiszen nem az a cél, hogy kényszerből megegye, hanem az, hogy megszerettessük.

Íme pár tanács, amely megkönnyíti a gyerekek számára a zöldségekkel, vagy bármilyen új étellel való ismerkedést:

1. Mutass példát

Természetesen a legnagyobb húzóerő a gyerekek étkezési szokásainak kialakulásában az, amit tőlünk látnak. Ha természetes eleme háztartásunknak a zöldség és más egészséges ételek, nagyobb az esély, hogy a gyerekek is vesznek belőle. Azt eszik meg, amihez hozzáférnek, amit ismernek. Nem fognak mást kérni helyette, ha nem tudják, hogy lehet.

2. Mókázz az étellel

A gyerekek fantáziája végtelen, imádnak játszani is. Ha éppen bolognait kívánnak, nehezen fogjuk rájuktukmálni a brokkolit. De ha ő éppen egy dinoszaurusz, aki ételversenyen vesz részt egy hatalmas tyrannosaurus rex ellen, valószínűbb, hogy győzni akar azzal, hogy megeszik 2 miniatűr brokkoli-fát, hiszen az érdekes és izgalmas is. Légy kreatív, s ha az étkezés ebben a korai szakaszban játékká válik, nagyobb az esélye a sikernek is. Ha már pár falatot sikerült eltüntetni, mi is győztesként szállunk ki a játékból.

3. Alkossatok együtt

A kicsik szeretnek részt venni a főzöcskézésben, és hajlamosabbak megkóstolni is, amit együtt készítettetek. Előtte közösen válogathattok a piacon, akár ő is kitalálhatja, mit szeretne vásárolni. Ha van lehetőség és kert, ültessetek pár zödséget, hiszen nagyon izgalmas lesz később azt megenni, amit ő teremtett egy kis magból. Segíthetnek a répapucolásban, borsófejtésben, salátakeverésben. Ha sikerül nekik megoldani egy feladatot, büszkeség tölti el őket és sokkal lelkesebben fognak neki az ebédnek is

4. A trökkös “csak egy harit!”

Kutatások szerint legalább 8-10, de ahogy említettem, akár 20 alkalommal is meg kell próbálnunk bevezetni egy új ízt, vagy ételt. Sokkal sikeresebbek étkeztetés terén azok a szülők, akik alkalmazzák a fenti módszert. Tényleg, csak egy harapásról van szó, nem többről. Ha csak egy harapásra sikerül rávenni őket, a tizedik alkalom után már tényleg ismerős lesz nekik az íz és az étel. Mindezek után valószínűleg szívesen elfogadják, ha újra megjelenik a tányéron, főleg, ha közben egy új, ismeretlen ízt is kapnak hozzá és választaniuk kell.  

5. Ne erőltesd, hogy megegyen mindent

A szülői nyomás, a kényszerítés csak ront az amúgy is nehéz helyzeten. Sokan ülnek a gyerek mellett és tömik feleslegesen az egész tányér tartalmát a már nem éhes kicsikbe, akik hisztivel, sírással, erős elutasítással válaszolnak. Bár a legjobbat szeretnénk, a legrosszabbat tesszük, ha ragaszkodunk az általunk elképzelt megfelelő mennyiséghez, mintha tudnánk, hogy mikor és mennyire éhes a gyerek. Fordított esetben valószínüleg azt gondolnánk, kínzáson vagy vallatáson vagyunk, hogy nem értik meg, ha azt mondjuk nem kérünk többet. Egyet érhetünk el, mégpedig hogy megutálják az étkezést és még válogatósabbak legyenek. Kérjünk csak egy harapást, vagy az ismertből pár falatot, de ne kezdjünk felesleges harcot. Ha éhes lesz, kér majd enni.

6. Jutalmazd meg az erőfeszítéseit

Ha a gyerekek szemszögéből nézzük, a pozitív megerősítés mindenképp motiválja őket. Dicsérjük meg, ha megkóstolta. Ne azt mondjuk, hogy jó fiú vagy, hiszen annak semmi köze ahhoz, hogy bevette a számára annyira visszataszító ételt a szájába. A bátorságát, az akaratot, hogy tett érte, ezeket kell erősíteni és dicsérni.

7. Az ő nyelvükön beszélj

A gyerekek nem értik, mi az, hogy vitamin, vagy mi az, hogy egészséges. Mondd, hogy ettől nő nagyra, ettől tud nagyobbat rúgni a labdába, vagy ettől lesz gyönyörű, hosszú haja. Ezek a dolgok érthetőek számukra, felvillanyozzák őket és nagyobb az esélye, hogy elérjük azt a bizonyos egy falatot.

8. Játék a színekkel

Mint a gumicukrok, az apróra felszeletelt színes zöldségek nagyon vonzóak lehetnek a gyerekek számára. Egy kis tálkában a friss ételek észrevétlenül eltűnhetnek. Természetesen jó, ha ellőször az édesebbekkel kezdjük. Sárga és vörös pritaminpaprika, zsenge, nyers zöldborsó, az a nagyon picike, ami olyan, mint a méz.

9. Játék a formákkal

Észrevehettük, hogy míg mi szeretjük az ízeket keverni, a gyerekek sokszor inkább külön-külön fogyasztják a tányéron található ételeket. Fogadjuk el, hogy ez teljesen rendben van, és inkább legyünk partnerek. Alkothatunk szívet, arcot, vonatot, bármilyen formát a tányéron, hiszen nem a kulináris élvezetek maximalizálása a cél, hanem, hogy egyáltalán valamit a szájába vegyenek.. Vicces és szórakoztató, s legfőképpen hatásos tud lenni.

10. Használj vajat, sajtot, szalonnát, fokhagymát

Az új ételek, de még a zöldségek ízesítése is rendben van, ha nem tesszük minden alkalommal. Csábító lehet a ropogós szalonna, vagy az olvasztott vaj is. Akár szószokat is készíthetünk, hiszen ki nem szeret maszatolni, tunkolni, mindent összepiszkítani ebben a korban. Ne feledd, a legfontosabb, hogy megismertessük az ételt, szép lassan, fokozatosan.

11. Légy türelmes

Igen, könnyű mondani, nehezebb betartani. De sokkal előbb érhetsz el sikert, ha megértőbb és türelmesebb vagy. Vannak gyerekek, akik nehezebben fogadják el az újat, mint mások, de náluk is lehet eredményt elérni, csak lassabban. Most, egészen kicsi korban kell kialakítani a megfelelő szokásokat, hiszen a végső cél, hogy idősebben is egészségesen és változatosan étkezzenek.

Ha példát mutatunk, játékossá tesszük az étkezést, nem erőltetünk, csak egy harapást kérünk, akkor a kitartás meghozza gyümölcsét a zöldségek terén is.